Skip to main content

Posts

Recent posts

[Google] Cara mendapatakan URL gambar dari Google Photos

Aplikasi Picasaweb (sebelum diambil alih oleh Google Photos) membolehkan kita mendapatkan URL penuh gambar dari album untuk tujuan tertentu, seperti memasukkannya ke dalam laman web.

Dengan Google Photos, fitur ini sudah tidak ada.
Melalui carian di interner, terdapat dua laman web yang saya jumpa menawarkan penyelesaian isu ini. Digital InspirationPublic Album
Di bawah adalah satu cubaan menggunakan Public Album.

[PHP] Rujukan Untuk Penyelesaian Masalah Serangan CSRF

Setiap kali membuat projek yang membuka aksesnya kepada orang awam, pasti akan "terdedah" dengan pelbagai jenis serangan siber.

Antaranya;
Cross-site scripting dan Cross Site Request Forgery (CSRF)
Entri ini lebih kepada penyelesaian CSRF.

Hasil carian di internet, beberapa penyelesaian ini (dan penduan untuk pemahaman) mungkin sesuai untuk dirujuk.

http://shiflett.org/articles/cross-site-request-forgerieshttps://gist.github.com/ziadoz/3454607http://resources.infosecinstitute.com/fixing-csrf-vulnerability-in-php-application/https://www.sitepoint.com/preventing-cross-site-request-forgeries/http://stackoverflow.com/questions/6287903/how-to-properly-add-csrf-token-using-php

[JS] Mendapatkan nilai string pada URL

Kadang-kadang, agak sukar untuk memanipulasikan string yang dihantar melalui URL tanpa server programming.

Baru-baru ini, saya menghadapi kesukaran ini dan saya hanya boleh menggunakan client programming.

Berikut adalah cara yang saya dapatkan melalui carian google.


Bina satu function function getParameterByName(name, url) {
if (!url) url = window.location.href; url = url.toLowerCase(); // This is just to avoid case sensitiveness name = name.replace(/[\[\]]/g, "\\$&").toLowerCase();// This is just to avoid case sensitiveness for query parameter name var regex = new RegExp("[?&]" + name + "(=([^&#]*)|&|#|$)"), results = regex.exec(url); if (!results) return null; if (!results[2]) return ''; return decodeURIComponent(results[2].replace(/\+/g, " ")); }

atau ini;

function getQueryVariable(variable) { var query = window.location.search.substring(1); var vars = query.split(&…

[MXAE] How to DELETE a record

Delete a record using MXAE-API function deleteOneRecord($programCodeOrID, $recId) { $delete = false; $program = new mxProgram; $program->getBy(array('id' => $programCodeOrID, 'code' => array($programCodeOrID, '=', 'OR'))); $ac = $program->getArticle($recId); $delete = $ac->del(); //echo $ac->client; return $delete; }

Menyalin fail bersaiz besar ke cakera luaran.

Semenjak berUnifi, gua dah terasuh untuk menjadi kaki torrent movie. Sungguh la banyak. Bukan takat movie je. Aplikasi-aplikasi yang mempunyai harga bersifat bangsawan pun gua torrentkan jugak. Oh! Dan pen"toren"an gua selalunya file yang berresolusi tinggi (high-res). Sungguh la tinggi. Paling tinggi sekarang ni muvi omputih apa ntah, saiznya 8GB.

8GB!

Besar bukan main tu.

Dan permasalahan gua selepas memuat turun muvi yang saiznya besar gedabak itu, adalah untuk menyalin (copy) semula file tersebut ke cakera padat luaran(external harddisk) gua. Selama ni gua abaikan je, mana-mana file yang besar tu, gua biarkan je dia menjeruk kat dalam pc kat rumah nun. Mana yang boleh disalin, gua salin. Tapi makin hari makin banyak pulak yang tak boleh disalin. Bosan la pulak kalau nak tengok muvi, kena bukak pc.


Jadi semalam, gua tetiba rajin nak carik apa sebenarnya punca masalahnya. Dan gua dah jumpa apa sebenarnya punca permasalahannya (dan penyelesaiannya).
Cakera luaran yang ber&quo…